Ledňáček říční: létající drahokam

08. 05. 2016 Petr Šopejstal Seznamte se s živočichem 3168x 0
Ledňáček říční: létající drahokam Při procházce okolo potoka, pokud jste měli štěstí, jste mohli zahlédnout rychle poletujícího malého ptáčka. I když v klidu vypadá křehce, v letu je skoro nepolapitelný. Většina lidí ho viděla jen jako tyrkysově modrou čáru. Pojďme si říct o tomto živočichovi něco víc.

 

Ledňáček říční (Alcedo atthis) je zavalitý pták s průměrnou velikostí okolo 16–19 cm, v rozpětí křídel měří 24–26 cm a dosahuje hmotnosti mezi 40–45 g. Má větší přisedlou hlavu s 4 cm dlouhým rovným zobákem, krátký ocas a velmi krátké nohy. Zbarvení vnější části křídel, hřbetu, ocasu a hlavy je tyrkysově zelenomodré až modré. Hruď a končetiny jsou jasně oranžové, zobák tmavý, s bíle zbarvenou skvrnou pod ním. Samec od samice se na první pohled barvou skoro neliší, samice mají červený kořen zobáku, zatímco samci černý. Mladí jedinci jsou více do zelena. Ve volné přírodě se dožívají okolo 7 let.

Ledňáček říční

                                                                    Zdroj:flickr

Ledňáček říční se vyskytuje kromě severu severní Evropy na celém našem kontinentu, v západní a jižní Asii a v severní Africe. Ledňáčci, kteří žijí na severu celého tohoto teritoria, jsou tažní a na zimu odlétají na jih. Ptáci na jihu tohoto území, ho v zimě neopouštějí. V České republice žije ledňáček po celý rok. Jeho počty pomalu rostou, ale přesto je přísně chráněn zákonem. Stavy ledňáčka jsou u nás odhadovány na 300 – 700 párů. Tento docela rozdílný údaj není způsoben jen obtížným počítáním populace ledňáčka ve volné přírodě, ale také kvůli jeho poměrně vysoké úmrtnosti při tužších zimách.

Ledňáček říční obývá okolí pomalu tekoucích čistých vod, bohatých na ryby. Žije tedy v blízkosti řek, potoků, jezer, rybníků i mokřadů, které mají v okolí strmí břeh, kde ledňáček hnízdí. Je po většinu roku samotář a přísně teritoriální pták. Setkání dvou ledňáčků často končí soubojem, kdy vítězný pták svého soka přidrží chvilku pod vodou. V období rozmnožování spolu žijí ptáci v páru, sameček obhajuje až 1 km velké teritorium. Zásnuby ledňáčků mohou trvat i několik hodin. Samice se samcem spolu rychle létají nad vodou, střemhlav k vodní hladině, od které se rychle obrátí do korun stromů.  Až půl metrovou noru si hloubí ve strmém břehu nad vodní hladinou, kde jsou velmi dobře chráněni před predátory. Hnízdí od května do září, někdy zvládnou i 2 snůšky do roka. Samice naklade 5 až 7 dvou centimetrových malých bílých vajíček, na nich sedí oba rodiče okolo 20 dní. Hnízdo opouštějí po 25 dnech, ale dospělosti se dožije okolo 50% mláďat. To je způsobeno smrtelnými nehodami při učení, jak ulovit kořist pod vodou, promoknutím peří nebo ulovení predátorem.

Ledňáček říční se živí hlavně malými, do 12 cm dlouhými, rybami. Rád má vranky, štiky, pstruhy, tlouště a další z čeledi kaprovitých. Jeho oblíbeným jídlem jsou kromě ryb, i obojživelníci, korýši, nebo vodní hmyz. Díky svému rychlému letu ztrácí mnoho energie, proto každý den musí spořádat tolik potravy, která se rovná 60% jeho hmotnosti. Na kořist číhá usazený ve větvích 1 až 2 m nad vodou. Někdy se při hledání kořisti třepotá na místě. Potom se vrhá kolmým letem pod vodní hladinu, kde bleskově chytne svoji oběť do zobáku. Ulovenou potravu zabije úderem o větev a polyká ji hlavou napřed. Jen každý desátý lov končí úspěchem. Přesto je tento pták známý svým neobvyklým životem, který učaroval mnoho milovníků přírody. Nejen díky zbarvení mu dali přezdívku Létající drahokam.

        Reklama
Včelí chléb řečený pokrm bohů. Raw Ambrosia pieces.

Vložit komentář

Zpracovávám data

Poradna

Eshop Živočich

Eshop Živočich

Seznam reklama

Bannery Živočicha

Bannery Živočicha

Invia reklama

soutěž

Přihlášení

Zpracovávám data

Zapomněli jste heslo?

Nemáte ještě účet? Zaregistrujte se

Anketa

Jaký hmyz nesnesete v pokoji?
  9% (65)
  24% (175)
  4% (32)
  4% (29)
  2% (16)
  52% (386)
  5% (36)

Hlasovalo 739 lidí

Všechny ankety

Aktuality

17. 06. 2016

Kdo vede v anketě o nesnesitelném hmyzu v pokoji

V anketě jednoznačně vede Sršeň obecná, která předběhla dokonce i berušku! :-) Není se čemu divit. Kdo by se nebál tohoto 21-35 mm velkého...Více zde

22. 11. 2015

Vítězové soutěže: Poznejte živočicha

Děkujeme všem účastníkům soutěže: Poznejte živočicha na fotografii, která proběhla na facebooku. Gratulujeme vítězům k výhře...Více zde

01. 07. 2015

Nový autor článků

Od dubna letošního roku, přispívá na Živočicha svými články nový autor Petr Šopejstal. K dnešnímu dni vytvořil několik...Více zde

navštivte ZOO

útulky v ČR

Živočich na sociálních sítích


Twitter


TOPlist


© 2010 - 2015 Živočich.com

Webdesign Strita.Design and CMS: www.vades.cz