To jsem z toho jelen 14

10. 08. 2012 Kateřina Barabášová Zajímavosti z živočišné říše 3989x 0
To jsem z toho jelen 14 Jsou surikaty dobrými hlídači? Která krysa je nějvětší na světě? Který živočich se skládá převážně z vody?


Zajíc tmavoocasý v lese

Zajíc tmavoocasý (Lepus californicus) je jedním z nejrychlejších zajíců - běžců. Dokáže vyvinout rychlost až 56 km/hod. Kromě této skutečnosti disponuje velmi dlouhýma ušima (až 15 cm), které jsou uzpůsobeny ke sluchu slabých zvuků způsobených predátory. Uši zbavují tělo zajíce nadměrného tepla a to zejména v suchých oblastech, v nichž se daný živočich vyskytuje za letního období.


Surikata (Suricata suricatta) vidí výborně na dálku. Proto v době, kdy většina členů daného společenstva loví potravu, někteří jedinci hlídkují a ochraňují kolonii před predátory. Hlídky surikat se vzpřímeně tyčí na vyvýšeninách či keřích. V případě nebezpečí vydávají varovné pištění či kvokání. Štěkání či vrčení signalizuje vážné nebezpečí. V tomto případě se surikaty okamžitě ukrývají do svých nor.


Talířovka obrovská ve vodě

Talířovka obrovská (Cyanea capillata) je medúzou, jejíž váha je z více než z 95 % tvořena vodou. Pouze malá část hmotnosti živé medúzy představuje tkáň. Výplň těla medúzy - hydrogel, uchovává takové množství kyslíku, aby medúza mohla přežívat i v prostředí, kde je nedostatek kyslíku (např. voda provzdušněná do 30%).


Krysa rýžová (Rattus argentiventer) je největším druhem krysy na světě.Tento živočich žije na Filipínách. Měří 70 - 80 cm počínaje špičkou čenichu a končíc ocasem. Rozdíl mezi krysou a potkanem spočívá i ve výběru potravy. Na rozdíl od potkanů, jež patří mezi všežravce, jsou krysy výhradními vegetariány. V případě nedostatku potravy v přístavních městech však nepohrdnou ani uzenými rybami.


Drozd zpěvný v lese

Drozd zpěvný (Thurdus Philomelos) začíná hnízdit již v březnu. Hnízdo si buduje na stromech či v hustých keřích. Z vnější strany jej lemuje trávou, z vnitřní vymazává tvrdou hlinitou vrstvou bláta. Díky této nepromokavé vrstvě je celé hnízdo zcela odolné, a tak do něj i po dobu několika měsíců nezatéká. Drozd zpěvný hnízdí 2 - 3 x ročně.

 

 

Zdroj: Flickr

 


Vložit komentář

Zpracovávám data

soutěž

Přihlášení

Zpracovávám data

Zapomněli jste heslo?

Nemáte ještě účet? Zaregistrujte se

Anketa

Jaký hmyz nesnesete v pokoji?
  3% (68)
  8% (195)
  1% (36)
  1% (36)
  1% (19)
  17% (423)
  68% (1649)

Hlasovalo 2426 lidí

Všechny ankety

Aktuality

17. 06. 2016

Kdo vede v anketě o nesnesitelném hmyzu v pokoji

V anketě jednoznačně vede Sršeň obecná, která předběhla dokonce i berušku! :-) Není se čemu divit. Kdo by se nebál tohoto 21-35 mm velkého...Více zde

22. 11. 2015

Vítězové soutěže: Poznejte živočicha

Děkujeme všem účastníkům soutěže: Poznejte živočicha na fotografii, která proběhla na facebooku. Gratulujeme vítězům k výhře...Více zde

01. 07. 2015

Nový autor článků

Od dubna letošního roku, přispívá na Živočicha svými články nový autor Petr Šopejstal. K dnešnímu dni vytvořil několik...Více zde

navštivte ZOO

útulky v ČR

Živočich na sociálních sítích


Twitter


TOPlist


© 2010 - 2015 Živočich.com

Webdesign Strita.Design and CMS: www.vades.cz