To jsem z toho jelen 24

29. 10. 2012 Kateřina Barabášová Zajímavosti z živočišné říše 3359x 0
To jsem z toho jelen 24 Jak dlouho přežijí tarantule bez potravy? Kolika žaludky je vybavena kráva a proč? Proč nemohou netopýři chodit? Kolik toho naspí pilní mravenci?

 


 

Netopýr velký v jeskyni

Akrobatický netopýr velký (Myotis myotis) je jediný létavý savec z řádu letounů. Netopýři postrádají dráp na druhém prstu přední končetiny. Uši netvoří uzavřený kruh. Typická je echolokace, tedy schopnost sebenavigace pomocí vlastního sluchu na základě odrazů zvuku z jejich pískotu u předmětů, konkrétně kořisti. Netopýři jsou navíc vybaveni ostrými zuby, především stoličkami. Stehenní kosti tohoto živočicha jsou natolik tenké, že nemohou chodit.


Tarantule jsou skupina chlupatých pavouků, kteří jsou řazeni k rodině Theraphosidae. Tarantule je osamělým lovcem a trpělivě vyčkávajícím predátorem. Do těla oběti zabodne klepítka spojená s jedovými žlázami. Tarantule dokáží usmrtit živočichy mnohem větší tělesné konstituce než jsou sami ony. Loví především v korunách stromů, ale i na zemi, a to ještěrky, cvrčk, hmyz, myši a ptáky. Tarantule mohou přežít až celé dva roky bez potravy.


Kráva domácí na pasece

Kráva (tur domácí, Bos primigenius f. taurus) je, ostatně jako další přežvýkaví sudokopytníci, vybavena čtyřdílným žaludkem. První tři žaludky - bachor, čepec a kniha jsou označovány jako předžaludky,tedy vychlípky jícnu. Vlastní žaludek je nazván slezem.Bylinná potrava, obtížně stravitelná díky vysokému obsahu celulozy,putuje z dutiny ústní do jícnu a bachoru. Kráva zaléhá a při odpočinku dochází k přežvykování. Obsah bachoru se navrací do dutiny ústní a pomocí slin je rozmělněna. Potrava pak odchází do čepce, knihy, slezu a následně do střev.


Slon africký (Loxodonta africana africana), často přezdíván jako slon savanový, pochází z řádu chobotnatců. Horní čelist je vybavena dvěma mohutnými kly. Kly jsou původně přeměněné řezáky. Rostou tak po celý život. Některé sloní populace ovšem kly postrádají. Sloni jsou taktéž vybaveni třenovými zuby a plochými mohutnými stoličkami v počtu 12 kusů. Při ztrátě posledních stoliček sloni umíraí hlady. Jeden sloní zub může dosahovat váhy až 4,082 kilogramů.


Mravenec obecný s kuklou

Velice statečný mravenec obecný (Lasius niger L.) je hojně vyskytovaným obyvatelem České republiky. Tento mravenčí druh je drobné tělesné konstituce. Jeho zbarvení sahá od hnědé až po šedočernou. Mravenci nejsou vybaveni plícemi. Tento živočich vytáří monogynní společenství. Zajímavostí je i fakt, že mravenci díky své pracovitosti nikdy nespí.

 

 

Zdroj: Flickr

 


        Reklama
Včelí chléb řečený pokrm bohů. Raw Ambrosia pieces.

Vložit komentář

Zpracovávám data

Poradna

Eshop Živočich

Eshop Živočich

Seznam reklama

Bannery Živočicha

Bannery Živočicha

Invia reklama

soutěž

Přihlášení

Zpracovávám data

Zapomněli jste heslo?

Nemáte ještě účet? Zaregistrujte se

Anketa

Jaký hmyz nesnesete v pokoji?
  9% (60)
  23% (155)
  4% (29)
  4% (27)
  2% (15)
  53% (356)
  4% (25)

Hlasovalo 667 lidí

Všechny ankety

Aktuality

17. 06. 2016

Kdo vede v anketě o nesnesitelném hmyzu v pokoji

V anketě jednoznačně vede Sršeň obecná, která předběhla dokonce i berušku! :-) Není se čemu divit. Kdo by se nebál tohoto 21-35 mm velkého...Více zde

22. 11. 2015

Vítězové soutěže: Poznejte živočicha

Děkujeme všem účastníkům soutěže: Poznejte živočicha na fotografii, která proběhla na facebooku. Gratulujeme vítězům k výhře...Více zde

01. 07. 2015

Nový autor článků

Od dubna letošního roku, přispívá na Živočicha svými články nový autor Petr Šopejstal. K dnešnímu dni vytvořil několik...Více zde

navštivte ZOO

útulky v ČR

Živočich na sociálních sítích


Twitter


TOPlist


© 2010 - 2015 Živočich.com

Webdesign Strita.Design and CMS: www.vades.cz