To jsem z toho jelen 34

29. 01. 2013 Kateřina Barabášová Zajímavosti z živočišné říše 3709x 0
To jsem z toho jelen 34 Čím dokáže okouzlit akuči zelený svou partnerku? Proč je palupenitka vychytralá? Jak je to s kulany?

 


Kulan v přírodě

Kulan (Equus hemionus kulan), obývající stepi a polostepi Turkménie, patří mezi poddruhy osla asijského. Tento druh je velmi vzácný. Oproti africkým oslům je konstitučně mohutnější. Navíc je barevně sladěn do pískového odstínu. Ve volné přírodě se dnes pohybuje okolo 1300 kusů, proto je řazen mezi ohrožený druh. Kulani váží až 200 kg. Konzumují převážně stepní trávu. Tito živočichové žijí ve stádech. Dokáží běžet rychlostí až 84 km/h.

 


Akuči zelený (Myoprocta acouchy) je hlodavcem žijícím v tropických lesích východních And. Akuči je denním tvorem. Tuto plachou povahu vyděsí téměř cokoli. Před nebezpečím prchá. Akuči zelený žije v malých rodinných skupinkách čítajících kolem 7 členů. V době páření samci sledují samičky na každém kroku. Samičkám navíc poklepávají na nohu a postřikávají je vlastní močí. Samci si současně značkují svá území výměšky análních žláz. Březost pak trvá celých 99 dní.


Palupenitka australská na listě

Palupenitka australská (Extatosoma tiaratum) je strašilka z hmyzí říše. Palupenitka se vyskytuje převážně v lesnatých oblastech Austrálie. Tento hmyzí druh je aktivní převážně v noci. Má k tomu důvod. Základní obranou je dokonalé maskování. Palupenitka totiž ve dne působí jako suchá větvička, která je nehybně zavěšena mezi listy. Dokáže taktéž splynout s okolím, jelikož může měnit tělesný odstín. Palupenitka australská se živí listy.

 


Anolis barakojský (Anolis baracoae) je plaz z řádu šupinatých. Tento štíhlý ještěr, obývající převážně Střední a Jižní Ameriku, sídlí v korunách stromů, kam se dostává díky dobré schopnosti šplhu. Ostré drápy, rozšířené prsty a ovíjivý ocas mu k tomu dopomáhají. Anolis má bystrý zrak, díky kterému potenciální potravu nenechá upláchnout. Oči se pohybují nezávisle na sobě. Samice po oplození klade vajíčka pod klády, kameny či do půdy. Po vylíhnutí se mláďata drží ve spodních částech korun stromů, aby si je tak dospělci, případně vlastní rodiče, nespletli s potravou.


 

Frankolín žlutokrký v přírodě

Frankolín žlutokrký (Francolinus leucoscepus) je hrabavý pták z čeledi bažantovitých. Obývá africká území Etiopie, Keni, Somálska atd. Jeho biotopem je moře a otevřená krajina. Tento všežravý tvor se živí hlízami rostlin, semeny, ovocem, ale nepohrdne ani hmyzem, všekazi či jinými bezobratlými. Za soumraku o sobě dává vědět skřípavým zvukem.

 

 

Zdroj: Flickr

 

 

        Reklama
Včelí chléb řečený pokrm bohů. Raw Ambrosia pieces.

Vložit komentář

Zpracovávám data

Poradna

Eshop Živočich

Eshop Živočich

Seznam reklama

Bannery Živočicha

Bannery Živočicha

Invia reklama

soutěž

Přihlášení

Zpracovávám data

Zapomněli jste heslo?

Nemáte ještě účet? Zaregistrujte se

Anketa

Jaký hmyz nesnesete v pokoji?
  9% (60)
  23% (155)
  4% (29)
  4% (27)
  2% (15)
  53% (356)
  4% (25)

Hlasovalo 667 lidí

Všechny ankety

Aktuality

17. 06. 2016

Kdo vede v anketě o nesnesitelném hmyzu v pokoji

V anketě jednoznačně vede Sršeň obecná, která předběhla dokonce i berušku! :-) Není se čemu divit. Kdo by se nebál tohoto 21-35 mm velkého...Více zde

22. 11. 2015

Vítězové soutěže: Poznejte živočicha

Děkujeme všem účastníkům soutěže: Poznejte živočicha na fotografii, která proběhla na facebooku. Gratulujeme vítězům k výhře...Více zde

01. 07. 2015

Nový autor článků

Od dubna letošního roku, přispívá na Živočicha svými články nový autor Petr Šopejstal. K dnešnímu dni vytvořil několik...Více zde

navštivte ZOO

útulky v ČR

Živočich na sociálních sítích


Twitter


TOPlist


© 2010 - 2015 Živočich.com

Webdesign Strita.Design and CMS: www.vades.cz